fbpx

EMDR

EMDR om Trauma aan te pakken

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een bijzondere methode waarbij het effect van trauma’s wordt verminderd of zelfs teniet wordt gedaan.

Bij een trauma moment in het leven kunnen de emoties zo heftig zijn dat deze keer op keer weer terugkomen (in alle hevigheid) als iets het trauma triggert. De trigger kan van alles zijn en soms heel onbeduidend lijken. Toch komt in alle hevigheid de heftigheid van het moment van het trauma terug. Je zou kunnen zeggen dat een deel van jou in de tijd bevroren is op het moment dat het trauma heeft plaatsgevonden. En elke keer dat het trauma weer wordt getriggert, komt dat deel van jou in alle heftige emoties, beelden en gedachten naar voren.

EMDR werkt met het trigger moment of de momenten, de situatie en de heftige emoties. Dit met als doel dit te verwerken zoals dit toen niet mogelijk was. Dit gebeurt via een protocol en meestal worden de ogen gebruikt. Echter kan er ook met geluid bij de oren worden gewerkt of bijvoorbeeld met klopjes op schouders of knieën.

« Back to Glossary Index

Artikel delen?