fbpx

Systemisch werken


Systemisch werken door naar het familiesysteem te kijken

Systemisch werken

Bij systemisch werken wordt naar het systeem gekeken waar de persoon zich in bevindt. Hiermee wordt bedoelt de groep van mensen. Dit kan de familie zijn of het gezin. Maar ook een vriendengroep of het werk.

Bij systemisch werken kan je op allerlei manieren kijken naar het systeem en hier mee werken. Zo kan je kijken naar de dynamiek tussen de mensen. De plek die iemand inneemt of zou moeten innemen. Hoe de verhoudingen zijn bijvoorbeeld tussen geven en nemen. En daarnaast kan je ook kijken naar wat iemand te dragen heeft. Bij dit laatste kan je denken aan wat er allemaal meekomt vanuit het familieverleden van de persoon. Bijvoorbeeld cultuur, geloof, overtuigingen die keer op keer worden doorgegeven (in Rotterdam kent men bijvoorbeeld veelal het Niet lullen maar Poetsen) enzovoorts. Alles wat in het systeem zit of mist kan invloed hebben op je leven van nu.

Bij het werken met deze systemen kan je van alles helder en inzichtelijk maken door platen op de grond te gebruiken, poppetjes of mensen. Veelal is dit laatste bekend onder de namen familieopstellingen of organisatieopstellingen. De mensen worden dan neergezet als representant van een persoon of belangrijk onderdeel in de familie of de organisatie.

« Back to Glossary Index

Artikel delen?