fbpx

Als een pijnpunt wordt geraakt

  • Demo Image

Stampvoetend als een klein kind

Als een pijnpunt wordt geraakt

kindreactie bij geraakt pijnpuntHerken je dat? Van het ene op het andere moment vlieg je helemaal uit je slof! Het kan iets zijn wat de ander zegt. De manier waarop. Of soms een simpel woord. Stampvoetend als een klein kind val je aan op degene die je iets ‘misdaan’ heeft. Als een klein kind dat van papa of mama iets niet mag en volledig uit zijn dak gaat. Letterlijk de trap op stampen of misschien wel in de supermarkt op de grond liggen te dweilen terwijl de tranen van verdriet en frustratie over het gezicht lopen.

De Tijdmachine

Door een klein simpel ding/woord/reactie kan je ineens terug in de tijd worden getrokken. Je eigen persoonlijke tijdmachine.  In een paar (milli) seconden word je van 2019 teruggebracht naar misschien wel toen je 4 was of 7. 11 of 15.

Poef, daar ben je. Terug in de tijd. Net zo klein als toen. Helaas niet op de leuke momenten maar de momenten van pijn, angst, onmacht.  Niet in beeld maar in gevoel, gedachte en emotie.

Wat gebeurt er?

In ons leven maken we allemaal dingen mee die ons pijn doen. Die voor altijd in ons geheugen gegrift zijn. Hoe goed onze jeugd ook is geweest. Of hoe slecht. En alles ertussenin.

Vaak worden we geraakt op basis behoeften. Denk aan veiligheid of vertrouwen. Zelfwaarde.

Vaak ogenschijnlijk kleine dingen (als je terugkijkt) die iets te weeg hebben gebracht. Het kan iets zijn wat een volwassene tegen je zei, iemand die te laat reageerde, het afpakken van een speeltje. En naast de hele kleine dingen kunnen het ook grote dingen zijn. Pesten, verwaarlozing, strenge opvoeding, continu ruziënde ouders.

pijnpunten in je levenGroot of klein. Als het je heftig geraakt heeft dan wordt het een pijnpunt. Met emotie, gevoel en gedachten. Het wordt zogezegd opgeslagen op je harde schijf en je neemt het overal mee naar toe.

Je leert er mee omgaan en het verdwijnt (ogenschijnlijk) naar de achtergrond. Echter elke keer dat iemand iets zegt, doet of er iets gebeurt wat lijkt op wat er toen was, vlieg je door de tijd in je eigen tijdmachine. En alle gevoel, emotie en gedachten die erbij horen zijn terug in je lijf en hoofd alsof het gisteren was.

 

Stop de tijdmachine

Pijnpunten gaan niet weg. Je hebt het ermee te doen. Je reactie, je trip met de tijdmachine, daar kan je iets mee doen. Dit begint bij bewustwording. Weten wat je pijnpunten zijn. Weten wat je raakt. Weten hoe je reactie daarop kan zijn. Leren tot 10 tellen. Uit de tijdmachine stappen. Je creëert dan een keuze. Door het te weten kan je kiezen hoe je reageert. Schiet je lekker in die kind reactie van toen (kan soms ook echt wel lekker zijn) of blijf je je volwassen zelf?

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan: tot 10 tellen. Het kan helpen je omgeving te vertellen wat je raakt als je een heftige reactie hebt gegeven. En soms is het nodig om hulp te zoeken.

Artikel delen?