fbpx

Communicatie in de relatie

  • Demo Image
  • Demo Image
  • Demo Image

Communicatie in de relatie

2 weken geleden schreef ik een stuk over Relatiestress. En  hoe een belangrijk onderdeel van de relatie de verbinding is met elkaar. Die verbinding zorgt ervoor dat jullie relatie is opgewassen tegen van alles wat er op je af komt. Vervelende situaties als ziekte of overlijden, het krijgen van kinderen en alle veranderingen die dat met zich mee brengt enzovoorts.

Om een stevige relatie te krijgen, te hebben en te houden is het belangrijk dat jullie met elkaar praten. Jawel, communiceren. Dat lijkt heel logisch en ja dat is het ook. Alleen niet altijd de communicatie waar we allemaal heel goed in zijn. Het praten over andere dingen behalve onszelf. Dat laatste is best lastig en wees eerlijk: hoe vaak hebben jullie het over je relatie? Echt over wat jullie bezig houdt? Wat je fijn vindt en wat je mist? Wat je eigenlijk van de ander nodig hebt of waar je heel blij mee bent?

Communicatie: hoe doe je dat?

Ruzie maken Relatietherapie Fit & Vitaal CoachingJa, hoe doe je dat? Als je eerlijk bent. Hoe vaak wordt je niet saggerijnig over iets en duw je daarmee je partner eigenlijk verder weg. Een vicieuze cirkel die in al die jaren is ontstaan. Jij doet dit, je partner doet dat en voor je het weet is het weer heeeeeel gezellig (NOT!). En als je dan heel eerlijk bent over waarom je saggerijnig werd? Gaat het dan echt over het kopje wat verkeerd stond of de sokken die nog steeds niet zijn opgeruimd?

Samen praten Relatietherapie Fit & Vitaal CoachingVaak niet. Vaak is het een opeenstapeling van kleine dingen en/of wil je eigenlijk iets anders van je partner. Maar dat zou betekenen dat je je kwetsbaar moet opstellen. Dat je niet boos of geïrriteerd zou moeten raken, maar je partner zou moeten vragen om er (bijvoorbeeld) voor je te zijn. Hoe moeilijk vind jij het om je echte gevoel te vertellen?

Dus hoe doe je dat nou? Echt communiceren.

De Boom

Meestal al in mijn eerste sessie relatietherapie met een stel begin ik met het voorbeeld van de boom. Gewoon een boom. En als ik zou vertellen over een boom, krijgt  iedereen een beeld van een boom. Echter als ik over mijn boom zou vertellen dat hij 20 meter hoog is 4 meter dik en kleine bladeren heeft, veranderd de boom in jouw beeld. Hij begint steeds meer op mijn boom te lijken, want ik heb details gegeven die je nog niet had. En dat is precies waar het om gaat: de details.

Jouw boom mijn boom Fit & Vitaal Coaching RelatietherapieWe zijn zo snel geneigd om iets aan te nemen, in te vullen. En dat gaat vaak wel goed, maar niet als het echt belangrijk is. Als je wilt dat je partner je echt begrijpt, begrijpt wat jij van hem of haar nodig hebt, dan heeft je partner informatie nodig. En hoe graag je ook zou willen dat je partner begrijpt, uit zichzelf, dat wat je bedoelt, vaak is het toch niet zo. En daarom is het zo ontzettende belangrijk uit te leggen hoe jouw boom eruit ziet! Maar ook belangrijk dat je partner vraagt naar hoe jouw boom eruit ziet! Vertel hoe de taken lopen maar vraag ook naar welke bladeren de boom heeft.

Wil je oefenen met de boom? Doe dan eens samen het relatiewaardenspel waarover ik vertelde in mijn artikel over relatiestress. Bevraag elkaar uitgebreid. Probeer helder te krijgen hoe de takken lopen, de wortels, welke bladeren, hoe dik de boom is enz.

Volgende keer vertel ik je meer over het communiceren in je relatie.

Artikel delen?