fbpx

Nog een beetje beter communiceren

  • Demo Image
  • Demo Image
  • Demo Image

Nog een beetje beter communiceren

Vorige week had ik het over non verbale communicatie om je nog beter te laten communiceren met je partner. Ben je erop gaan letten? Wat viel je op? Lukt het om de boom en de non verbale communicatie samen toe te passen?

Vandaag nog een paar tips die je misschien nog wat verder kunnen helpen. Allemaal prima te combineren met de boom en de informatie over de non verbale communicatie.

Waarom

Waarom vragen voorkomen Fit & Vitaal Coaching CommunicatieHeb je geoefend met de boom? Stel je veel waarom-vragen of krijg jij ze veel van je partner? Wat doet dat met jou?

Waarom-vragen voelen vaak beschuldigender. ‘Waarom heb je daar dan voor gekozen?’ kan overkomen als dat je echt voor het andere had moeten kiezen. Ook al bedoel je het helemaal niet zo.

In mijn praktijk stel ik veel vragen. Ik heb mezelf aangeleerd om de waarom-vragen te vervangen voor bijvoorbeeld ‘Hoe komt het dat’ of ‘Wat maakt dat’. Dezelfde inhoud en net wat minder lading. En natuurlijk stel ik ook waarom-vragen. Ook bij mij is het een automatisme die ik niet altijd besef. Echter doe ik het ook wel eens bewust. Alleen pas ik dan wel mijn (jawel daar is hij weer) non verbale communicatie erop aan. Zachter, rustiger stel ik de vraag zodat de andere nog steeds het gevoel heeft oprecht antwoord te kunnen geven zonder zich beschuldigd te voelen dat hij iets niet goed heeft gedaan.

Je en Ik

Is het je wel eens opgevallen dat je zelf of anderen heel vaak in de je-vorm praten. Het gaat zo automatisch dat je het misschien niet eens door hebt. Of misschien doe jij het niet maar anderen in je omgeving wel.

In mijn praktijk kom ik het heel vaak tegen. Mensen zitten mij dan een heftig verhaal te vertellen en praten in je-vorm. Als het te veel gebeurt, geef ik voorzichtig aan dat het over ‘ik’ gaat.

Praten in je-vorm is net wat afstandelijker. We gaan dit dan ook vaak doen als we wat moeilijkere zaken bespreken. Het is dan net alsof het niet van ons zelf is. Ga je echter voor de ‘je’ de ‘ik’ gebruiken dan wordt het van jezelf. Komt het misschien ook wat meer binnen. Ook bij de ander.

Reactie staat al vast

Ga jij wel eens een gesprek in met als eerste zin: Nu moet je niet gaan lachen… of Je wordt vast boos…. Wat denk je dat dat met de ander doet? Misschien heb je wel eens gehoord van de roze olifant waar je niet aan moet denken. Ik ben er van overtuigd dat je nu direct een roze olifant voor je hebt. En dat gebeurt hier ook.

Als je zegt ‘nu niet lachen’ bereidt de ander zich (bewust of onbewust) al voor op dat er iets grappigs komt. En bij boos worden hetzelfde. De ander is eigenlijk al in het voorstadium gebracht van de reactie die je niet wilt.

Dus laat het achterwegen. Laat de ander zelf beslissen wat hij als reactie geeft. En denk weer aan de boom en de non verbale communicatie. Wil je iets vertellen waarvan je denkt dat de ander mogelijk boos wordt, leg dan uit hoe de boom van jou eruit ziet. Vertel dat je het heel vervelend vond of dat je het echt niet zo bedoelde. Zorg dat je non verbale communicatie overeenkomt met wat je verteld. Misschien verbaasd de ander je dan wel met de reactie.

Succes weer!

Artikel delen?