fbpx

Hoe effectief is Psychodynamische Coaching op de langere termijn?

Hoe effectief is Psychodynamische Coaching op de langere termijn?

Hoe effectief coaching en therapie is, hangt voor een groot deel af van je eigen motivatie. Hoe bereid ben je om echt met jezelf aan de slag te gaan. En hoe gemotiveerd blijf je in de periode tussen de sessies in. Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van de therapeut. Deze moet je tenslotte inzichten kunnen geven. Maar ook moet hij of zij met jou op zoek naar de kern, en daarmee op zoek naar de knop voor jou, de spiegel, die jou doet veranderen.

De korte termijn

Over het algemeen is coaching en therapie op de korte termijn effectief tot zeer effectief. De meeste mensen gaan met goede motivatie een traject in en aan de slag met wat wordt aangedragen. Tenslotte is het hun traject en zijn ze niet voor niets bij de therapeut/coach terecht gekomen.

Alleen in hoeverre blijft het hangen. Wat is het effect op de langere termijn?

De lange termijn

Als coach/therapeut heb je niet de verwachting, ik althans niet, dat alles wat je meegeef blijft hangen. Daarnaast heeft iemand in jaren zijn handelswijze opgebouwd en dat verander je niet van de een op de andere dag. Heel af en toe gebeurt het, dat, tegen verwachting in, een cliënt met diepgaande problemen toch in een paar sessies klaar is. De knop gaat met zo’n kracht om en de spiegel is zo confronterend…. Over het algemeen heeft het echter tijd nodig.

Een Psychodynamisch therapeut/coach kan zoveel verschillende doeltreffende en diepgaande technieken inzetten dat iemand geen jaren aan therapie nodig heeft. Echter, afhankelijk van wat er speelt, zijn er toch vaak wel gemiddeld 6 tot 8 sessies en soms meer nodig. En richting de laatste sessie merk je ook echt dat het einde van het traject in zicht is. Maar wat gebeurt er dan? In de maanden erna, de jaren erna?

Het onderzoek

Onder mijn oud-cliënten van de afgelopen 7 jaar heb ik dit onderzocht. Stellen voor relatietherapie en individuele cliënten die kwamen met uiteenlopende hulpvragen als omgaan met onzekerheid, communicatie, stress en het verleden een plek geven.

De meeste reacties kwamen van cliënten die in 2014 hun laatste sessie hebben gehad. Een aantal reacties echter ook van de jaren ervoor tot 2009 aan toe.

Ik heb hen gevraagd naar de effectiviteit van het traject tijdens, kort na en nu, terugkijkend op het traject. Hieronder de uitkomst:

Blijft het hangen?

Zoals ik al aangaf blijft niet alles hangen. Het zou een illusie zijn om als therapeut/coach dat te geloven. Maar wat blijft wel hangen is voor een ieder verschillend. Zelfs met wat de therapeut/coach verwacht. Als ik zelf terugkijk, kan ik van veel van mijn cliënten nog bepaalde momenten uit de sessies helder voor de geest halen. Er zijn echter ook wel eens sessies waarbij ik zelf het idee heb dat het minder effectief was op dat moment. Maar, zoals gezegd, wat blijft hangen is voor een ieder verschillend, en soms zijn dié sessies het meest diepgaand voor de cliënt. En soms zijn het de kleine dingen die zij jaren later nog steeds toepassen. Over wat het meeste is bijgebleven uit de sessies een aantal reacties uit mijn onderzoek:

Dat je af en toe jezelf de spiegel voor moet houden

Een oefening waarbij ik meer inzicht kreeg in hoe gebeurtenissen voor mijn geboorte verband houden met mijn angsten: de zwaarte in het ouderlijk huis van mijn vader.

Wij hebben iets meer zelfkennis gekregen en iets meer inzicht en begrip voor de ander.

Rust krijgen

De ontspannen manier waarop we de issues hebben besproken.

Improved confidence. Feeling that I’m okay. Balance.

De oefeningen

Qua oefeningen die ze nog steeds toepassen, blijkt het vaak waar de cliënt het meeste behoefte aan had en daarbij wat het makkelijkste te implementeren was in hun leven. Een aantal reacties:

Familieopstellingen” pas ik nog wel eens toe op andere groepen waarvan ik deel uitmaak. Ik merk daardoor dat ik me minder laat meeslepen in de negatieve dynamiek die zich wel eens in een groep voordoet.

Man: min of meer onbewust begripvoller Vrouw: proberen te luisteren naar signalen van de ander en bij verschillen niet te bang worden bij eventuele conflicten.

Slaap training

Time for myself. Ability to mix with others. Free from feeling there is something wrong with me. Comfortable being different in an adopted society as an immigrant / Expat.

Instant ontspannings oefeningen

Een rustmoment aangeven zodra een collega me aanspreekt met een vraag, probleem, enz. Manier van communiceren; zoals goed luisteren naar wat de ander wil en daarop anticiperen

De respondanten uit mijn onderzoek concluderen dat Psychodynamische coaching effectief tot redelijk effectief is op de langere termijn. Zij hebben ieder hun eigen ervaringen en eye-openers meegenomen en een onderdeel gemaakt van hun leven.

Artikel delen?