fbpx

Non verbale communicatie in de relatie

  • Demo Image

Non verbale communicatie in de relatie

Even geleden heb je kunnen lezen over de basis van communicatie in de relatie. Wat ik noem: de boom. Als jij voldoende uitlegt over hoe jouw boom eruit ziet of vraagt naar de boom van de ander, is het makkelijker elkaar te begrijpen. Te begrijpen over wat echt belangrijk is.

De boom kan je een heel eind op weg helpen alleen daarmee is het natuurlijk nog niet klaar. Was het maar zo simpel. Er is ook nog zoiets als non verbale communicatie.

Non verbale communicatie

Non verbale communicatie Fit & Vitaal CoachingDe meeste mensen hebben er wel eens van gehoord. Non verbale communicatie. Het woord zegt het eigenlijk al een beetje: de communicatie die niet verbaal is. Dus niet wordt uitgesproken. En ja, ook dat is communicatie. Sterker nog, een heeeeeel groot deel. Het grootste deel eigenlijk. Dat zou 70% zijn. Of het percentage klopt, weet ik niet, maar dat het een groot deel is, weet ik zeker.

Denk je maar eens in: Ik vertel je met een big smile dat mijn kat is overleden en dat ik daar zo verdrietig over ben. Wat denk jij dan? Of, ik vertel met een hele harde stem en mijn armen over elkaar dan ik je toch zo goed je best vindt doen. Of, ik vertel jouw dat mijn vakantie helemaal geweldig was, terwijl mijn schouders afhangen, ik steeds een beetje wegkijk, zacht praat en mijn ogen rood worden. Wat geloof jij? Mijn woorden of mijn uitstraling en toon?

Als jij dus iets met je partner wilt delen wat belangrijk is, is het dus belangrijk dat jouw uitstraling en toon overeenkomt met je boodschap. Als je tegen je partner schreeuwt dat je een arm om je heen nodig hebt, gaat hij je echt niet de arm geven.

De boom en non verbale communicatie

Ja en dan de 2 combineren. Dat is even aanpoten. Je moet echt even nadenken over wat je zegt, vraagt en hoe je dat doet. Dat kost in het begin energie en zal echt niet gelijk goed gaan. Daarom is het het handigste als jullie het samen doen. Zodat je beide weet hoe het werkt met de boom en de non verbale communicatie. Je kan elkaar dan helpen. En dat klinkt misschien basisschool achtig, maar is het het niet waard?

En hoe help je elkaar dan? Geef elkaar de ruimte. Probeer niet te reageren als je merkt dat je partner zijn of haar best doet. Stel vragen om de boom helder te krijgen en maak geen verwijten (ja maar jij…). En geef aan het wat met je doet. Stap er bijvoorbeeld ook even uit (time-out) als je merkt dat je geïrriteerd raakt.  Loop dan natuurlijk niet zomaar weg. Geef aan dat je merkt dat je geïrriteerd raakt en je heel even naar de wc gaat of wat drinken gaat maken.

Whatsapp

Geen moeilijke gesprekken via Whatsapp Fit & Vitaal CoachingEn tenslotte nog even. Wil je een gesprek voeren dat echt belangrijk is, doet het niet over de App!

Ik denk niet dat ik uit moet leggen dat dat niet handig is. Toch maar even voor de zekerheid: belangrijke informatie in berichten komt nooit zo over als in het echt. Je mist het grootste deel van de communicatie… Ja precies, het non verbale stuk.

Dus als je ruzie hebt of je partner echt wilt vertellen hoe je je voelt: doe het in het echt, face to face!

Succes!

Artikel delen?