fbpx

Tips hoe om te gaan met Rouw

 • Demo Image
 • Demo Image

Tips hoe om te gaan met Rouw

Wanneer je zelf in een rouwperiode zit

Iedereen maakt in zijn leven rouwperioden mee. Dit kan zijn omdat je een dierbare verliest of je baan. Misschien kan je minder goed horen of zien, of wordt je ouder en werkt je lichaam niet meer zo goed mee. Omgaan met rouw is niet makkelijk. Hierbij een aantal tips om deze periode door te komen:

 1. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Er is geen vast termijn voor hoe lang je in rouw bent. Voor de 1 is dit misschien een maand voor de ander een jaar. Dat is dus oké!
 2. Acceptatie is een van de moeilijkste dingen bij rouw. Toch is het nodig om er doorheen te komen. Je dierbare komt niet terug, je baan of vriendschap is echt voorbij. Accepteer het (en durf het ook te benoemen)!
 3. Uit je emoties. Loop er niet voor weg.
 4. Doe geen masker voor. Als het nog niet goed gaat dan mag je dat zeggen. Houdt je niet groot.
 5. Praat erover. Hoe meer je praat hoe beter het verwerken gaat. En heb je niemand waar je je verhaal kwijt kunt dan kan opschrijven ook helpen.

Wanneer iemand die je kent een rouwperiode doormaakt

Als iemand anders een rouwperiode doormaakt, wil je er graag voor die persoon zijn. Hoe kan je dit het beste doen? Hier een aantal tips:

 1. Bedenk niet wat een ander nodig heeft, maar vraag het!
 2. Kom niet met goedbedoelde adviezen. Ook hier geldt weer, dat je het beste de ander kan bevragen. Je goedbedoelde advies kan namelijk helemaal de plank mis slaan en de ander van je vervreemden. Hoe goed je het ook bedoelt.
 3. Ga de persoon niet uit de weg, omdat je niet weet wat je moet zeggen. Je mag best zeggen dat je niet weet wat je moet zeggen.
 4. Ook al gaat het leven door, voor de ander kan het tijden lang niet zo voelen. Die zit misschien nog steeds midden in zijn rouwperiode. Kom erop terug!
 5. Je mag zelf ook verdrietig of boos zijn over het verlies van bijvoorbeeld de dierbare persoon ook al was hij voor de ander dichterbij. Je hoeft je niet altijd groot te houden. Jij en jouw verdriet mogen er ook zijn.

Artikel delen?