fbpx

Veranderen doe je zo

Veranderen doe je zo

Einde van het jaar, tijd voor goede voornemens

Het is weer bijna het einde van het jaar. Misschien heb je je lijstje met goede voornemens al klaar. Misschien heb je hem niet eens gemaakt dit jaar, want je denkt dat het toch weer niet gaat lukken. Deze tips kunnen je helpen om toch eens echt iets te veranderen:

1. Heel belangrijk: leg de lat niet te hoog. Ga niet van 0 naar 100 maar neem tussenstappen. Bouw het op.

2. Ga op zoek naar waarom je doet wat je doet, de zogezegde secundaire winst. Dus kijk eens goed naar je oude gedrag: Waarom rook je bijvoorbeeld? Wat maakt het zo moeilijk om het sporten of minder te eten vol te houden? Pluis dat eerst uit voor je met je goede voornemen aan de slag gaat. En zet dit op papier.

3. Maak een lijstje met concrete stappen die je wilt gaan zetten om de deelstapjes te bereiken en zorg dat je eraan herinnert wordt (herinnering in je telefoon, post-its op de badkamer spiegel, man- of vrouwlief die je eens vraagt hoe het gaat).

4. Maak ook een voorstelling van jezelf als je je doel (of tussenstapjes, zie tip 1) hebt bereikt. En maak dat plaatje van jezelf zo uitgebreid mogelijk. Zie jezelf voor je: hoe zou dat voelen? Wat zou je van jezelf vinden? Wat zou je beter kunnen? Hoe zie je eruit?

5.Geef niet zomaar op! Evalueer steeds na een bepaald moment hoe het gaat. Is iets gelukt: vier het! Is het niet gelukt: begin dan opnieuw met tip 1.

 

Als hulpmiddel kan dit plan van aanpak je helpen: Mijn plan van aanpak Fit & Vitaal Coaching

En lees ook eens deze artikelen: Goede voornemens. Hou jij ze vol? en Wat schrijf jij nou?!

Artikel delen?