fbpx

Ritueel afscheid nemen

Loslaten van jouw verlies op een mooie passende manier

Ritueel afscheid nemen (workshop)

Wil jij iets afronden? Iets achter je laten? Wil jij met kracht aan een nieuwe fase in je leven beginnen? Dan is een ritueel misschien iets voor jou.

Ritueel afscheid nemen van Verlies

Vaak als je iets verliest dan rouw je daar om. Het rouwproces dat je doormaakt kan soms heftig en intens zijn. Je gaat iets loslaten en achter je laten waar je gehecht aan bent, wat je bent kwijtgeraakt en wat niet meer terugkomt in je leven.

Echter soms rouw je niet. Sta je er niet eens bij stil dat je iets verloren hebt en besef je dit pas veel later. Rouw kan dan nog later op gang komen en je flink in de weg zitten.

Een afscheidsritueel kan je helpen in het rouwproces. Het is een manier om echt en bewust stil te staan bij het verlies dat je doormaakt of hebt doorgemaakt. Afscheid van datgene wat jou zo dierbaar is. Het kan gaan om het overlijden van een gezinslid of dierbare, het beëindigen van een relatie, het laten inslapen van een huisdier of afscheid nemen van werk. Maar ook het afscheid nemen van een bepaald gedragspatroon, een slechte gewoonte, een functie van je lichaam of iets wat je altijd goed kon en nu niet meer gaat.

In de workshop Ritueel Afscheid Nemen gaan we in een kleine groep en veilige omgeving samen kijken naar verlies, rouw en afscheid nemen. Je onderzoekt welk afscheidsritueel past bij jouw verlies en wat je gaat helpen om het verlies een plekje te geven en los te laten.

Ritueel afscheid door een symbolisch moment met elkaar

“In het proces van mijn uitvliegende kinderen de wijde wereld in heb ik een afscheidsritueel uitgevoerd met mijn hele gezin. Door samen stil te staan op deze bijzondere manier is onze band nog meer versterkt en weten we dat het in de toekomst ook goed zal zijn.”

Ritueel afscheid nemen door een hart te maken aan het strand ter nagedachtenis van de overleden honden

“Tijdens de eerste maanden chemo van onze vader overleden treurig genoeg zijn honden. Ik was op dat moment in het buitenland, ver weg van mijn ouders. Ik ben toen met mijn partner naar het strand gereden. We hebben daar in het zand gezeten en met schelpen en stenen de namen van de honden uitgebeeld in een hartvorm. Na een tijdje kwam de zee die de stenen en schelpen meenam. Toen was het goed. We hebben dit met mijn vader gedeeld die heel erg geraakt was door het mooie afscheidsritueel”

Ritueel afscheid nemen door een brief te schrijven

Om afstand te kunnen nemen van mijn werk en leidinggevende die mij verschrikkelijk heeft laten vallen heb ik een brief geschreven. Die brief heeft mij halverwege liet inzien dat mijn boosheid en verdriet mij alleen maar tegenhielden in mijn ontwikkeling. De brief heb ik nooit afgemaakt of verstuurd, ik ben verder gegaan met (het bouwen aan) mijn leven.”

Ritueel afscheid nemen door iets stuk te slaan

“Voor mij was het ritueel een moment van keuze : een keuze voor mijzelf. Ik heb zes bekers laten staan voor zes zaken die ik wil loslaten. De bekers heb ik 1 voor 1 stuk geslagen om zo afstand te nemen en te tonen dat ik voor mijzelf opkom (datgene waar ik mij graag meer in ontwikkel). Van de scherven van de bekers heb ik een hart gemaakt als teken van liefde naar mijzelf.”

Voor wie

Voor iedereen die op een mooie passende manier afscheid wil nemen van zijn of haar verlies en het  een plek wil geven in zijn leven.

Deze workshop is niet geschikt voor mensen die nog in diepe rouw zitten. Daarvoor kan het ritueel afscheid nemen te vroeg komen. Twijfel je of dit het juiste moment is of zoek je begeleiding bij het rouw verwerken neem dan contact met mij op via email m.moor@fitenvitaalcoaching.nl of op 06-14504390.

Waar en wanneer

De workshop vindt plaats op de Industrieweg 82W in Berkel en Rodenrijs. De bijeenkomst bestaat steeds uit 2 momenten. Bij de eerste bijeenkomst is er ruimte om je verlies te delen en ga je een passend mooi ritueel vormgeven. De tweede bijeenkomst kijken we terug naar het ritueel dat je hebt uitgevoerd en delen we ervaringen.

Er staan momenteel 2 data gepland:

  • Dinsdagavond 29 oktober en 12 november van 20:00 uur tot 22:00 uur
  • Dinsdagavond 17 december 2019 en 7 januari 2020 van 20:00 uur tot 22:00 uur

De kosten zijn 40 euro per persoon.

De bijeenkomsten gaan door bij minimaal 4 personen en maximaal 6 personen.

Samen afscheid nemen van een verlies

Samen afscheid nemen

Mocht je samen als gezin of met meerdere mensen afscheid willen nemen van iets of iemand via een ritueel dan help ik je hier graag bij. Je kan dan contact met mij opnemen via email m.moor@fitenvitaalcoaching.nl of op 06-14504390.

Zakelijk inzetten van de workshop Ritueel Afscheid Nemen

Deze workhsop kan ook zakelijk worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een reorganisatie of faillissement: dit zijn processen waarbij gevoelens van afscheid en verlies zich kunnen voordoen. Door aandacht te besteden aan het verlies dat er in de werksfeer plaatsvindt kunnen medewerkers ondersteunt worden in het aanpassen aan de nieuwe situatie.

Ik adviseer u graag over de mogelijkheden van een uitgebreidere vorm van bovenstaande workshop in het verander- en verliesproces voor uw medewerkers.

Inschrijven